Ha megkérdezel egy portugált, hogy melyik az a nemzeti ételük, ami a legnépszerűbb... a Franchesinha szendvicset fogja először említeni.
A hagyományos változat kolbász és egy szelet marhahús két kenyér közé téve, sajttal a tetején, leöntve egy sör alapú paradicsomos szósszal. Röviden ennyi. De mégsem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.
Van hová fejleszteni még a tudásomat Franchesinha készítés terén. Ugyan már az első változat is finom lett, kissé eltér a tradicionálistól, ez magyaros változatra sikerült (mert persze, miért is követném pontosan a talált recepteket...)
Igazából a szószt eltalálni a legnehezebb, pláne ha nincs viszonyítási alapunk. Márpedig ilyen ételt még sosem kóstoltam, így elég bonyolult kitalálni, hogy egyáltalán jó-e, amit csinálok. Az íze szuper lett, az állagon kell még javítani, folyósabbnak kell lennie a szósznak. De hátha valakinek így tetszik meg ;)
Hozzávalók 2-4 főre:
- 8 szelet szendvics kenyér
- 1 tk vaj
- 4 szelet marhahús - sózva, borsozva
- 2 pár linguica kolbász - vagy amilyet szeretnél, pl.: chourico
- füstölt sajt, nagy lyukú szeletelt sajt (leerdammer)
A szószhoz:
- 1 tk vaj
- 0,5-1 fej hagyma kockára vágva
- 1 pohár sör
- fél deci portugál vörösbor
- 1 tk ételízesítő
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csipet chili
- 1 tk cukor
- 1 kis konzerv paradicsomsűrítmény
- 2 db babérlevél
Elkészítés:
- A hús mindkét oldalát a vajon hirtelen pirítsuk meg, fedő alatt kb 15 percig süssük (néha öntsünk alá vizet, hogy ne égjen oda. Majd újra 1-2 perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát.
- A kolbászokat vágjuk fel, amekkorára szeretnénk, és azt is pirítsuk át a serpenyőben.
- A kenyereket pirítsuk meg.
- A szósz: vajon pároljuk meg a hagymát, nyomjuk rá a fokhagymát is. Adjuk hozzá a bort és jól rotyogtassuk össze, a paradicsomsűrítménnyel is. Jöhet bele a sör. Forralás közben adjuk hozzá a fűszereket. Addig forraljuk, míg elkezd besűrűsödni, majd kis lángon főzzük kb. 10 percig fedő alatt. Közben kóstolgassuk, és ízlésünknek megfelelően fűszerezzük még.
- A végén turmixoljuk össze kissé, hogy kevésbé legyen darabos.
Összeállítás: a képen látható módon összeállítjuk a szendvicset egy sütőpapírral bélelt tepsin, a tetejére mehetnek a lapka sajtok. (sőt én még a húsokra is tettem egy kis füstölt sajtot). Toljuk be a sütőbe, akkor van kész, ha a sajt szépen ráolvasd és elkezd barnulni. Vegyük ki, mehet a tányérra, öntsük nyakon a szósszal és tálaljuk sültkrumplival (hagyományosan hasábburgonyát adnak hozzá, én most kockázott krumplival készítettem)
Frissen, melegen a legfinomabb :)
0 megjegyzés