Viszonylag ritkán készítek levest, pedig ilyenkor mindig rájövök, hogy mennyire jól is tud esni. Közkívánatra egy egyszerű gombalevessel kezdtük a vasárnapi ebédet.
Hozzávalók 6-7 főre:
- 1 kisebb fej vöröshagyma - felkockázva
- 1 szál fehér répa
- 2 szál sárgarépa
- 1 kisebb zeller fele
- 1 krumpli
- 1 fél paradicsom
- 25-30 dkg csiperke gomba
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk ételízesítő
- só, bors
- 2-3 csipet szárított kakukkfű
- 2 csipet szárított petrezselyem
- csipetkéhez: 1 tojás, kb. 5 ek liszt, 0,5 tk só
Elkészítés:
- A fehérrépát, sárgarépát, zellert, krumplit megtisztítjuk és karikákra/kockára vágjuk. A gombát jól megmossuk, negyedekbe, a nagyobbakat szeletekre vágjuk.
- Egy kevés olajon a vöröshagymát megfonnyasztjuk. A pirospaprikát rászórjuk, gyorsan összekeverjük, rádobjuk a zöldségeket (kivéve a gombát), kavarunk rajta egyet-kettőt, majd felöntjük vízzel. A víz bőségesen lepje el. Mikor a víz felforrt, fűszerezzük ételízesítővel, sóval, borssal.
- Mikor már majdnem megfőttek a zöldségek, ez kb. 20-25 perc, adjuk hozzá a gombát is. Ízesítsük kakukkfűvel és petrezselyemmel.
- Készítsük el a csipetke tésztáját, keverjük össze a hozzávalókat. Ha már 6-7 percet főtt a gomba is, szaggassuk a tésztát a levesbe. Szaggatás: egy vágódeszkára öntsük rá a tésztát. Egy kés segítségével szakítsunk bele mindig egy kis tésztadarabot a levesbe.
- Főzzük még 2-3 percig, hogy a tészta is megfőjön, és már kész is!
- Tálalásnál kínáljunk mellé tejfölt.
0 megjegyzés