Újabb alkalmam nyílt tortát készíteni. Kolléganőm egyik kedvenc édessége a sajttorta, azt pedig már rég tudtuk, hogy az áfonyát imádja. Így nem is volt kérdés, hogy milyen torta legyen a szülinapjára.
Őszintén nagyon izgultam, hogy milyen lesz. Több oldalon is olvasgattam a sütve készített sajttortákról, így tudtam, hol lehet elrontani. Elkészítettem hát a saját verziómat.
És ha egyetlen kifejezéssel kellene összegeznem végeredményt: abszolút siker! :)
Legnagyobb élmény ilyenkor, hogy mosolyt tudsz csalni a barátaid arcára a főztöddel.
Engem ez sok-sok energiával tölt fel ahhoz, hogy tovább sütögessem a finomságokat. Nagyon kedves szavakat kaptam a torta miatt, amiket azzal fogok megköszönni, hogy készítek ilyet máskor is ;)
- Idő: kb. másfél óra plusz egy éjszaka pihentetés a hűtőben
- 135 g Győri Édes zabkeksz
- 75 g vaj
- 60 g porcukor
- 125 g Philadelphia krémsajt
- 300 g Mascarpone
- 100 ml habtejszín
- 1 ek liszt
- 1 csipet só
- 1 tojás
- fél citrom leve
- 2-3 tk vanília kivonat (én házit használtam, a mennyiség ízléstől függ)
- 250 g áfonya dzsem/lekvár, 2-3 ek víz, 0,5 tk cukor
Elkészítés:
Az alap.
- A tortaforma oldalát vajazzuk ki és az aljára rögzítsünk sütőpapírt. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
- A kekszet törjük össze, vagy aprító gépben zúzzuk apróra. A vajat mikróban olvasszuk fel. Egy edényben a kettőt keverjük össze.
- A tortaforma alján egyengessük el a keveréket. 170 fokos sütőben 5 percig süssük. Majd tegyük félre, hogy kihűljön.
A krém.
- Fogjunk egy edényt és mérjük bele a hozzávalókat: porcukor, pfiladelphia, mascarpone.
- A habtejszínt egy külön kis tálban verjük fel kissé. Nem kell keményre verni, de már ne is folyjon. Ezt is öntsük az edénybe.
- Mehet bele a liszt, a csipet só, a fél citrom leve és a vanília kivonat is.
- Robotgéppel alacsony fokozaton keverjük krémes állagúvá. Üssük bele a tojást, és azt is néhány másodperc alatt keverjük el benne.
- Kóstoljuk meg, és ízlésünk szerint egészítsük ki még ízesítőkkel.
- Osztassuk el a krémet a tortaformában, egyengessük el a tetejét.
- A tűzhely aljába tegyünk egy hőálló edényben vizet. Ez biztosítja majd, hogy a torta sütése közben gőz keletkezzen. 180 fokon süssük a tortát kb. 35 percig. De igazából addig, míg a tetején a széleken elkezd szép aranybarna lenni.
- Hagyjuk kihűlni, majd mehet a hűtőbe egy éjszakára.
- Az áfonyadzsemet melegítsük fel és forraljuk össze a kevés vízzel és cukorral, épp csak egyet-kettőt forrjon. Ez azért jó, mert nem lesz annyira darabos.
- Tálalás előtt fél órával az áfonyaszószt kenjük rá a tortára még a formában. Kb. fél óra elteltével óvatosan csatoljuk le a forma oldalát, és már ehetjük is :)
FRISSÍTÉS
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
- Idő: kb. másfél óra plusz egy éjszaka pihentetés a hűtőben
- 1 csomag Győri Édes zabkeksz
- 100 g vaj
- 100 g porcukor
- 2*125 g Philadelphia krémsajt
- 500 g Mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 1 ek liszt
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 citrom leve
- 4 tk vanília kivonat (én házit használtam, a mennyiség ízléstől függ)
- 350 g áfonya dzsem/lekvár, 2-3 ek víz
0 megjegyzés