NYC Cheese Cake - Áfonyás sajttorta - FecskeFészek

NYC Cheese Cake - Áfonyás sajttorta

Újabb alkalmam nyílt tortát készíteni. Kolléganőm egyik kedvenc édessége a sajttorta, azt pedig már rég tudtuk, hogy az áfonyát imádja. Így nem is volt kérdés, hogy milyen torta legyen a szülinapjára. 

Őszintén nagyon izgultam, hogy milyen lesz. Több oldalon is olvasgattam a sütve készített sajttortákról, így tudtam, hol lehet elrontani. Elkészítettem hát a saját verziómat. 

És ha egyetlen kifejezéssel kellene összegeznem végeredményt: abszolút siker! :)

Legnagyobb élmény ilyenkor, hogy mosolyt tudsz csalni a barátaid arcára a főztöddel. 
Engem ez sok-sok energiával tölt fel ahhoz, hogy tovább sütögessem a finomságokat. Nagyon kedves szavakat kaptam a torta miatt, amiket azzal fogok megköszönni, hogy készítek ilyet máskor is ;) 


Hozzávalók 18 cm-es (kicsi) tortaformához:
  • Idő: kb. másfél óra plusz egy éjszaka pihentetés a hűtőben
  • 135 g Győri Édes zabkeksz
  • 75 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 125 g Philadelphia krémsajt
  • 300 g Mascarpone
  • 100 ml habtejszín
  • 1 ek liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • fél citrom leve
  • 2-3 tk vanília kivonat (én házit használtam, a mennyiség ízléstől függ)
  • 250 g áfonya dzsem/lekvár, 2-3 ek víz, 0,5 tk cukor

Elkészítés:
Az alap.
  1. A tortaforma oldalát vajazzuk ki és az aljára rögzítsünk sütőpapírt. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. A kekszet törjük össze, vagy aprító gépben zúzzuk apróra. A vajat mikróban olvasszuk fel. Egy edényben a kettőt keverjük össze.
  3. A tortaforma alján egyengessük el a keveréket. 170 fokos sütőben 5 percig süssük. Majd tegyük félre, hogy kihűljön. 

A krém.
  1. Fogjunk egy edényt és mérjük bele a hozzávalókat: porcukor, pfiladelphia, mascarpone.
  2. A habtejszínt egy külön kis tálban verjük fel kissé. Nem kell keményre verni, de már ne is folyjon. Ezt is öntsük az edénybe. 
  3. Mehet bele a liszt, a csipet só, a fél citrom leve és a vanília kivonat is. 
  4. Robotgéppel alacsony fokozaton keverjük krémes állagúvá. Üssük bele a tojást, és azt is néhány másodperc alatt keverjük el benne. 
  5. Kóstoljuk meg, és ízlésünk szerint egészítsük ki még ízesítőkkel.
  6. Osztassuk el a krémet a tortaformában, egyengessük el a tetejét.
A sütés és tálalás.
  1. A tűzhely aljába tegyünk egy hőálló edényben vizet. Ez biztosítja majd, hogy a torta sütése közben gőz keletkezzen. 180 fokon süssük a tortát kb. 35 percig. De igazából addig, míg a tetején a széleken elkezd szép aranybarna lenni. 
  2. Hagyjuk kihűlni, majd mehet a hűtőbe egy éjszakára. 
  3. Az áfonyadzsemet melegítsük fel és forraljuk össze a kevés vízzel és cukorral, épp csak egyet-kettőt forrjon. Ez azért jó, mert nem lesz annyira darabos. 
  4. Tálalás előtt fél órával az áfonyaszószt kenjük rá a tortára még a formában. Kb. fél óra elteltével óvatosan csatoljuk le a forma oldalát, és már ehetjük is :)

Ide kattintva olvashatjátok a Limeos sajttorta receptjét is!



FRISSÍTÉS

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
  • Idő: kb. másfél óra plusz egy éjszaka pihentetés a hűtőben
  • 1 csomag Győri Édes zabkeksz
  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 2*125 g Philadelphia krémsajt
  • 500 g Mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 1 ek liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 citrom leve
  • 4 tk vanília kivonat (én házit használtam, a mennyiség ízléstől függ)
  • 350 g áfonya dzsem/lekvár, 2-3 ek víz



You Might Also Like

0 megjegyzés