Sharon Hearne-Smith videójában találkoztam ezzel az
édességgel. Korábban nem ismertem. Azonnal megtetszett. Viszonylag egyszerű elkészíteni, még csak sütni sem kell. Annyira különleges, szép, ropogós keksz.
Kifejezetten azoknak, akik édesszájúak, mert ez aztán igazi cukorsokk!
Karácsonyi meglepetésnek is kiváló: egy kreatív csomagolás
és már kész is a saját készítésű gasztro ajándékunk.
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
- 50 g vaj
- 100 g porcukor
- 100 g barna cukor
- 50 ml habtejszín
- 1 tk vanília kivonat
- 0,5 tk szódabikarbóna
- 50 g szeletelt mandula
- 50 g szeletelt földimogyoró
- 50 g aszalt vörös áfonya
- 50 g mindenféle magvakból – én diákcsemegét használtam (kesudió, mogyoró…)
- 60 g étcsokoládé + 1 tk vaj
Elkészítés:
- Készítsünk elő egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral.
- Felhevítünk egy teflonos serpenyőt. A vajat elkezdjük felolvasztani benne, hozzáöntjük a cukrokat. Folyamatosan kevergetjük.
- Mikor már szép karamell színe van, hozzáadjuk a habtejszínt, a szódabikarbónát és a vanília kivonatot.
- Dobjuk hozzá a magvakat és az áfonyát, jól keverjük össze. Vegyük takarékra a lángot és két kanál segítségével tegyünk halmokat a sütőpapírra, és lapogassuk le őket kicsit. Mehet a hűtőbe (hideg időben erkélyre) kb. negyed órára.
- Egy edényben kezdjünk el kevés vizet melegíteni, helyezzünk fölé egy fém tálat. Ebbe dobjuk a csokikockákat, hogy felolvadjanak, egy kevés vajjal együtt.
- A hidegről behozott, már megszilárdult kekszek alját kenjük meg a teáskanálnyi folyékony csokival, és azt nyomjuk vissza a sütőpapírra. Ez után ismét mehet a hidegre J
TIPP 1: Egyszerre mindenképp csak ekkora mennyiséggel
dolgozzunk. Ha több darab édességet szeretnénk készíteni, akkor inkább több
fordulóban keverjük be. Ez azért fontos, mert a kiszedés alatt nagyon gyorsan
megszilárdul a cukor, és nagy szenvedés következik, ha nagyobb a mennyiség…
TIPP 2: Mindenféle szép csomagolást készíthetünk hozzá, vagy
egyszerűen csak tegyük egy kosárkába.
ma ilyen szépen sütött a nap :) |
0 megjegyzés